En läcka talar inte gott om TOR

Aftonbladets artikelrubrik fick samma påverkan på mig som den var tänkt. Sätter man en rubrik som "The Old Republic är ett skämt" så reagerar jag hyfsat kraftigt även om man ser att det var citat av en läcka.

Nu handlar artikeln om en person som inte riktigt gillar utvecklingen av vissa mmo-spel. Mest nämns ändå "Warhammer online" som inte lyckades locka prenumenanter. Att det spelet misslyckades går ju att se eftersom spelet redan är släppt och inte lyckades med vad de hade amibtion att göra. Så även om han faktiskt skulle vara en arg EA-arbetare som snart ska få sparken så kan han ändå lätt ha detaljerna rätt där.

Men sen när vi kommer till TOR så gäller det att spelet enligt läckan har en kostnad som överstiger James Cameron Avatars kostnad, alltså minst 300 miljoner dollar. Han fortsätter att säga att EA och George Lucas har drabbats av panik och att projektet lär bli det största misslyckandet av EA-satsningar hittills. När man är arg över sin arbetsgivare och ska börja spekulera om framtiden, ja då försvinner kanske trovärdigheten att han kan göra en objektiv analys, i bästa fall. I värsta fall är han inte ens en anställd och saknar helt inside-information. Speciellt då när det gäller TOR. Eftersom det är helt andra utvecklare som startade projektet och håller igång detta projekt.

Lite problem i läckans ord är väl att Bioware sätt igång utvecklingen av spelet innan företaget blev en del av EA. De har redan gjort en del siffror och beräkningar.
Och The Old Republic bara råkar samla på sig mer uppmärksamhet än alla tidigare släppta mmo-spel med undantag då det största World of Warcraft. Att TOR inte får ett stort gäng betalande kunder varje månad är en ganska liten risk. WoW pumpar in massor med pengar, vinsterna lär vara ganska extrema. Bioware har nog inte räknat med att bli lika stora(men kanske), men förmodligen når de andraplatsen utan större bekymmer. (det är fortfarande öppet att ett av världens bästa och mest hyllade rollspelsproducenter faktiskt kan nå toppen med TOR, eftersom de faktiskt satsar mer än andra på deras mmo-projekt än vad andra ens haft möjlighet att göra).

De har tänkt satsa mer på grundversionen av spelet istället att släppa en mindre version av det och sen massivt expandera efter att de fått sina första betalande kunderna och sett hur mycket folket gillar deras produkt. Expansioner kommer, men när TOR släpps så blir det massivare än det mesta i underhållningsbranchen.

Deras pr-maskin är rätt så stor. Utvecklingsarbetet får mycket uppmärksamhet, de släpper mycket kringprodukter som böcker och tidningar samtidigt som de ganska tydligt förutspått att mmo-marknaden bara kommer att växa och att de tänker ta en bra del av den kakan. Att projektet Bioware sysslar med tillsammans med Lucasart skulle bli katastrof får läckan står för sig själv. Nu är jag själv ett Star Wars-fan och gripits nästan totalt kring hypen för detta spel, men det är Bioware som skött analyserna och står för arbetet av denna Star Wars-produkt. När de satsar högt så har de hittills alltid lyckats.Kommentarer
Postat av: Ted

TOR kommer inte lyckas. Problemet är att spelet använder sig av det gammla mmorpg-systemet som av någon konstig anledning ALLA mmorpg använder sig av förutom WOW. WoW känns mycket bättre, kontrollmässigt än tex TOR (Yes jag har spelat det när jag var i USA) precis som gammla Star Wars Galaxies. Ungefär lika klunkiga kontroller då man försöker hoppa eller flänga runt. Det går segt, tungt och är tråkigt. WoW är smidigt och enkelt.Sedan är Star Wars otroligt förlegat tyvärr. De gammla filmerna är charmiga klassiker men den världen finns längre inte. Harrison Ford är sedan länge borta och kvar är töntiga oneliners och FRUKTANSVÄRDA PLOTHOLES.TOR kanske kommer bli nummer 2, men det säger inte så mycket då WoW äger över 60 procent av marknaden själv. Sen kommer det, PRECIS som alla andra mmorpg att tappa prenumeranter och till slut bara spelas av en minoritet. Så har det alltid varit sedan WoW kom.Jag skulle kunna ta ditt inlägg och ändra namnet ifrån TOR till Age of Conan eller Warhammer, så är vi tillbaka 2-3 år då de ansågs vara de nästa nya jättarna.2010-10-14 @ 20:58:14
Postat av: Ted

Med gamla systemet menar jag givetvis att det känns som de gamla mmorpg i känsla och styrning.

2010-10-14 @ 20:59:20
Postat av: Acke

Har från första stunden jag hörde om detta projekt varit negativ till det. Varför ska ett spel som går ut på att förmedla en interaktiv historia vara ett mmo? Vad tjänar spelet på att det springer runt massa folk och vinkar? Så som jag har förstått att spelet fungerar kommer du dessutom inte vara i absolut kontroll själv (vilket du självklart vill vara som jedi/sith), utan du kommer få dras med val som andra folk gör, på så vis blir historien inte längre personlig, vilket har varit BioWares stora succéfaktor hittills.

2010-10-15 @ 11:54:50
Postat av: Mikael L

Ifrån allt negativt måste man också se saker positivt :)! Man får inte glömma att Knight of the Old Republic ses som det största och bästa RPG som kretsar runt Star Wars Genren. Bioware gjorde den första delen och därefter påbörjade KoToR 3, medans Obsidian var halvt klara med KoToR 2.KoToR som Bioware ligger bakom slår det mesta och har en otroligt stor Fanbase som 50/50 är glada/sura över att deras älskade serie ska bli MMO. De flesta kritiker ska hela tiden jämföra WoW med vad nu släpps men i skillnad mot alla "misslyckade" projekt har Bioware hela tiden påpekat att de INTE vill elr tänker jämföras med WoW för de är helt unikt olika.Kommer Old Republic misslyckas som MMO? Troligen pågrund av Biowares okunskap inom MMO genren. Men jag är helt säker på att med alla releaser som "misslyckas" kommer de att förbättra och leverera saker som innan aldrig gjorts. Titta på Age of Conan. Det var hypat och marknadsfördes för stora pengar. Detta spelet levererade enligt mig ett helt nytt sätt att PvPa på, nytt combat system som för mig var roligaste jag mött. Efter lite patcher och krävandet av förändringar som de genomförde totalfloppa spelet. 2 år senare släpptes Expansion och det är nu ett extremt bra MMO spel.Old Republic är något jag själv väntat på sedan 2008. Innan dess följde jag KoToR 3 och bara räknade dagarna tills det skulle släppas. För mig även om det är mer "single" emot multiplayer kommer jag vara helnöjd för det finns inget som slår KoToR känslan som Old Republic kommer ha.Folk hypar saker till max utan att tänka efter vad som igentligen ska släppas. Om man tittar på Old Republic mer som ett "Single" player spel så måste nog endå alla hålla med om att detta spel kommer vara det största som släppts. Förutom att bara följa en story som man gör i just single player så kan man hoppa in i PvP Battlegrounds, köra lite minigame och sätta sig i cockpitten i rymden och inte minst bygga ett socialt nätverk där man spelar lite olika "maps" tillsammans.Star Wars Galaxies var ett grymt spel fram till SoE började göra om halva spelet och ändra spelreglerna. Allt inom MMO handlar om beslut som majoriteten vill ha. Tyvärr är Devs oftast för snabba med att bara ta till sig "de som klagar mest" som i många fall INTE är majoriteten av alla och de börjar tappa spelare för felaktiga beslut.De glömmer lätt att marknaden är stor och blir bara större och större. Alla vill ha en del av kakan och för mig när man läser alla inlägg på forums i olika MMO så kan man undra. Är alla dessa som lägger månader på att kritisera "fel" som för många är precis vad de vill ha. Är dessa verkligen "spelare" elr kan de helt enkelt vara en konkurrent som bara vill se spelet misslyckas....

2010-10-18 @ 12:44:40
Postat av: Vince

"Sedan är Star Wars otroligt förlegat tyvärr. De gammla filmerna är charmiga klassiker men den världen finns längre inte."Förlegat... wait, what? SW är ju mer populärt än någonsin. Det fullständigt öser ner spel, serietidningar, böcker och TV-serier. Har du bott under en sten de senaste 25 åren? Du verkar ju rent av ha missat den nya trilogin.Och vadå "den världen finns inte längre"? Det räcker med att jag sätter igång TV:n och kastar in A New Hope i DVD-spelaren så är jag på ett ögonblick tillbaka i magin.TOR kanske inte kommer lyckas som MMORPG, men att påstå Star Wars är ett dött fenomen är ju detsamma som att vara inkompetent.

2011-11-07 @ 19:25:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0